Algen in je jacuzzi; iets wat je beter kunt voorkomen!

Heerlijk kunnen genieten in je jacuzzi in de tuin; het is een luxe waar veel mensen geen nee tegen zeggen. Maar het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ook een jacuzzi moet je goed onderhouden en dat kost natuurlijk tijd! En als je niet oppast, ontstaan er algen in je jacuzzi. Dit kun je herkennen aan een groen bruine aanslag in je jacuzzi of een groene kleur van het water.

Algen zijn dus iets wat je liever wilt voorkomen dan oplossen. Maar als je er dan toch last van hebt; hoe los je dat dan het beste op?

algen in jacuzzi

Bruine aanslag of groen water in je jacuzzi: wat zijn algen en hoe ontstaan ze in je jacuzzi?

Algen zijn een verzamelnaam voor organismen en geeft een groene of bruine aanslag in je jacuzzi aan de randen of op de bodem. Ook het water krijgt een troebele, groene kleur, iets wat er niet alleen vies uitziet, maar ook nog eens slecht is voor je gezondheid. Zaak om algen in je jacuzzi dus echt te vermijden. Maar hoe ontstaan ze dan eigenlijk?

De pH-waarde is uit balans

Een belangrijke graadmeter voor de groei van algen is de pH-waarde (zuurgraad) van het water. Als deze niet in balans is, dan kunnen algen hun geluk niet op. En alle andere bacteriën, schimmels en micro-organismen overigens ook niet. Klinkt niet heel gezellig, toch? De organismen kunnen zich dan in rap tempo vermenigvuldigen, dus zorg ervoor dat de pH-waarde van je jacuzzi tussen de 7,2 en 7,6 is.

Lees hier meer over het wekelijkse wateronderhoud van je jacuzzi.

Voeding voor algen

Algen kunnen niet zonder voeding en algen voeden zichzelf met vuil dat zich in het water bevindt. Het gebruik van een jacuzzi filter is dus noodzakelijk om dit continu te regelen om algvorming te voorkomen.

Veel zonlicht

Algen kunnen niet groeien zonder zonlicht, dus als je jacuzzi op een zonnige plek staat, dan kunnen de algen zichzelf juist goed voeden met alle koolhydraten uit het water van je jacuzzi. Dek je jacuzzi af met een cover als je je spa niet gebruikt en probeer ‘m een beetje beschut te plaatsen. Zo vertraag je het proces van algvorming weer wat meer.

Het is dus echt geen hogere wiskunde om ervoor te zorgen dat er geen algen in je jacuzzi ontstaan, je moet er alleen wel rekening mee houden en het nodige onderhoud plegen.

Hoe verwijder ik algen uit mijn jacuzzi?

Mocht je tóch algen in je jacuzzi hebben, dan is het zaak dit snel te verwijderen. Je wilt immers niet in een jacuzzi bubbelen met viezigheid, echt lekker en ontspannen is dat niet.

Jacuzzi leegpompen en water verversen

Dit is de makkelijkste manier en kost even wat tijd, maar dan weet je zeker dat alles weer helemaal fris is. Je pompt de jacuzzi helemaal leeg, haalt nog een doekje over de bodem en randen van je jacuzzi (vergeet de filters niet!) en vult de jacuzzi weer met vers water. Een tijdrovende klus, maar dan kun je er wel weer een tijdje tegenaan!

Jacuzzi ‘shocken’ met chloor

Je kunt er ook voor kiezen om een chloor ‘shock’ toe te passen, ook op deze manier kom je van je algen in je spabad af. Eigenlijk zorg je voor een explosie van chloor in het water, waardoor de algen worden vernietigd. Het chloor breekt zichzelf af, waardoor de pH-waarde en de waterhuishouding niet verstoord wordt.

Hoe voer je een chloorshock uit?

  • Zet de pomp in filterstand en laat deze draaien totdat de algen verdwenen zijn
  • Controleer de filters; zijn ze schoon?
  • Controleer de pH-waarde van het water (tussen de 7,2 en 7,6)
  • Verhoog de chloorwaarde;

Check na 24 uur of de algen volledig zijn verdwenen? Zo niet, dan kun je een nog hogere dosis chloor toevoegen of ervoor kiezen om het water alsnog te verversen.

Terug naar overzicht
Bezoek onze showroom