Zwanger in de jacuzzi. Kan dat?

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal dingen die je voorlopig links moet laten liggen. Denk hierbij aan een heerlijke carpaccio of een lekker wijntje op vrijdagavond. Maar hoe zit dat eigenlijk met het ontspannen in een jacuzzi? Is dat ook uit den boze wanneer je zwanger bent of is het prima te doen?

Zwanger en in de jacuzzi zitten, denk dan hieraan

Waar men soms denkt dat je beter niet in een bubbelbad of jacuzzi kunt zitten tijdens de zwangerschap, is dat niet helemaal waar. Het ligt namelijk aan de omstandigheden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om goed op de watertemperatuur te letten. Men raadt aan om de temperatuur zeker niet hoger dan 38 graden Celsius te zetten en niet veel langer dan 10 à 15 minuten te blijven zitten. Langer zitten is niet schadelijk, maar een kort gebruik van de jacuzzi als je zwanger bent is beter.

Wil je afkoelen? Ga dan niet voor een dompelbad! Een plotse verandering van warm naar koud kan een schrikeffect creëren voor je lichaam en dat is niet goed voor de baby. Gebruik dan liever een niet al te koude douche.

jet met bubbels in spa

Wanneer kun je de jacuzzi beter vermijden tijdens je zwangerschap?

Heb je last van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, houd dan in het achterhoofd dat een warm bubbelbad niet helpt. Vanaf week 32 in de zwangerschap is het sowieso beter om de jacuzzi te vermijden. Vanaf die periode hebben bacteriën meer kans om binnen te drinen en dat wil je uiteraard voorkomen.

Uiteindelijk komt het er op neer dat je goed moet luisteren naar je eigen lichaam. Ook niet onbelangrijk: probeer altijd iemand in de buurt te hebben wanneer je de jacuzzi gaat gebruiken. Mocht er dan onverhoopt iets gebeuren, dan kan er altijd iemand hulp bieden.

En hoe zit het eigenlijk met sauna’s als je zwanger bent?

Voor de sauna gelden wat andere voorwaarden dan bij jacuzzi’s. Zo is het bijvoorbeeld beter om de eerste drie maanden geen gebruik te maken van de sauna. In die weken is je baby’tje nog volop in ontwikkeling. De hoge temperaturen van de sauna kunnen hier een negatieve invloed op hebben. Na de eerste drie maanden kun je in principe een sauna bezoeken, maar het is altijd raadzaam om eerst met je huisarts te overleggen.

Terug naar overzicht
Bezoek onze showroom