Je jacuzzi energiezuiniger maken? Zo doe je dat!

Een jacuzzi thuis is natuurlijk heerlijk. In een eerdere blog hebben we je al meer verteld over het energieverbruik van een jacuzzi. Om toch nog kosten te besparen, én met het oog op de toekomst, is het natuurlijk altijd fijn je jacuzzi energiezuiniger te maken. Goed voor je portemonnee én de aarde! In deze blog vertellen we je hoe je dat doet.

Zet je jacuzzi ’s nachts niet uit

Misschien maalt het al een tijdje door je hoofd, zeker met die vriestemperaturen van de afgelopen week. Moet je jouw jacuzzi aan laten of uit? Geloof het of niet, maar het antwoord is: de jacuzzi vaker aan laten om ‘m energiezuiniger te maken. Dat klinkt zeer tegenstrijdig, maar dat is het niet! Wanneer een jacuzzi ’s nachts uit wordt gezet zal het water afkoelen en is er veel meer energie nodig om het water weer op te warmen. Plus als het koude nachten betreft waar de temperatuur onder het vriespunt uitkomt, kan het water in de jacuzzi bevriezen en dan ben je nog verder van huis. Het is energiezuiniger en beter voor de levensduur van jouw jacuzzi om één constante temperatuur aan te houden, liefst boven het vriespunt.

Investeer in en goede jacuzzicover

Eenmaal de keuze gemaakt tussen jacuzzi aan laten of uit, wil je natuurlijk niet dat de warmte van je jacuzzi zomaar vervliegt. Anders was het aan laten van de jacuzzi ook voor niets geweest. Investeer daarom in een isolerende cover die je over je jacuzzi kunt leggen als je deze niet gebruikt. De covers van Bubbelkoning zijn gemaakt van speciaal isolerend materiaal en zijn minimaal 10 centimeter dik. Optimale isolatie dus!

Extra tip: een cover die aflopend is naar de uiteindes is nog beter. Zo blijft er geen regenwater op staan en verklein je de kans op afkoelen.

Houd je filters schoon

Wanneer je je filters niet goed schoonmaakt of ze zelfs verstopt raken, ontstaat er een hoge weerstand waardoor nieuw water minder goed je jacuzzi in kan lopen. Hierdoor wordt de warmte uit het verwarmingsgedeelte minder makkelijk afgegeven. Eindstand: het opwarmen van je jacuzzi kost veel meer energie en is minder zuinig. In het kader van mindeiring van je energieverbruik zijn het schoonhouden van je filters dus een must!

Moeten je filters vervangen worden? Wacht daar dan niet te lang mee. Filter daarom uit, welke filter je nodig hebt voor jouw jacuzzi.

Toch liever je jacuzzi uit?

Dat kan natuurlijk ook, het is niet hetgeen wat wij adviseren, maar als je het toch graag zou willen kan het.
Het is dan van belang dat je de jacuzzi volledig laat leeglopen. De pompen van de jacuzzi moeten goed afgedrioogd worden, zodat er geen bevriezing van achtergebleven water kan plaatsvinden. Helaas is bevriezing van je jacuzzi niet helemaal uit te sluiten als je besluit om hem leeg te laten lopen. De praktijk heeft namelijk uitgewezen dat het niet mogelijk is om al het water uit de spa te laten lopen, waardoor er toch kans is op bevriezing van bepaalde onderdelen van de jacuzzi. Behalve kans op bevriezing van het restwater is dit achtergebleven water ook een ideale broedplaats voor bacteriën.

We kunnen je wel vertellen hoe je dat leeglopen het beste doet. Dat hebben we in deze blog namelijk zo helder als water uitgelegd.  Maar nogmaals het is beter om de jacuzzi niet uit te zetten. We leggen hieronder wel uit wat je het beste kunt doen als je de jacuzzi niet wilt gebruiken in de wintermaanden.

Geen gebruik jacuzzi in wintermaanden?

Besluit u om de jacuzzi niet te gebruiken in de winternmaanden, gebruik dan de functie ‘Rest Mode’ en zet de jacuzzi op de laagst mogelijke temperatuur. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om de filtertijden te verminderen, dan zal de spa alleen verwarmen tijdens de filtratiemomenten en geleidelijk in temperatuur zakken.  Als de watertemperatuur verder zakt dan 7 graden, start er automatisch een vorstbeveiliging op.

Bekijk onze handleiding of onze website om te zien hoe u dit in kunt stellen.

Toch nog vragen?

Dat kunnen we ons voorstellen, vandaar dat u bij vragen altijd contact met ons op kunt nemen en wij u graag verder helpen!

Terug naar overzicht
Bezoek onze showroom