Heerlijk, een jacuzzi in de tuin waardoor je nog meer kunt genieten van de lange zomeravonden. Niets is lekkerder dan uit je warme jacuzzi te stappen zonder financiële zorgen. Het is niet de bedoeling dat je energiefactuur roet in het eten gooit natuurlijk. Maar helaas, een jacuzzi zorgt ook voor een hogere energierekening. Op welke verbruikskosten moet je rekenen? En wat kun je het beste doen om bewust om te gaan met het energieverbruik?
Het verbruik van een jacuzzi wordt door veel verschillende factoren beïnvloedt. Denk hierbij aan de locatie, het seizoen, gebruiksfrequentie, de isolatie en de soort jacuzzi. Om het water in je bubbelbad te verwarmen heb je energie nodig. Om 1 liter water met 1 graden Celsius te verwarmen heb je 0,00116 kW energie nodig oftewel 1,16 Watt. Is de jacuzzi in gebruik? Dan koelt het water sneller af, net als in de winter. Gemiddeld verliest een jacuzzi 3,8 graden aan warmte per dag.
Het blijft natuurlijk lastig het stroomverbruik van een jacuzzi te berekenen maar we kunnen grofweg de volgende rekensom gebruiken:
Liters jacuzzi x energie per graad per liter x graden
We gaan er voor het gemak even vanuit dat de gemiddelde jacuzzi een inhoud heeft van 1250 liter, dat brengt ons tot de volgende uitkomst:
1250 x 0,00116 x 3,8 = 5,51 kW per dag als de jacuzzi in stand-by staat. De gemiddelde kosten per dag (inclusief verbruik) schatten we op 1 tot 1,50 euro per dag.
Er zijn ook een aantal handige tips die ervoor kunnen zorgen dat het verbruik van je bubbelbad wordt gereduceerd:
De kosten van goed geïsoleerde jacuzzi’s zijn een stuk hoger dan jacuzzi’s zonder goede wandisolatie. De investering is het meer dan waard, omdat je voor een lange termijn oplossing kiest. De energiekosten per maand zullen hierdoor ook lager uitvallen.
Om ervoor te zorgen dat je de kou buiten kunt houden is een isolatiedeksel belangrijk om te hebben. Dat de deksel aflopend is, zorgt ervoor dat het regenwater niet op uw jacuzzi blijft liggen.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar als je je jacuzzi ’s nachts aan laat staan, heeft het verwarmingselement minder Watt energie aan stroom nodig. Als deze telkens afkoelt en weer moet opwarmen tot 38 graden, kost dit meer energie. Zo kun je er ook elk moment van de dag van genieten en hoef je niet te wachten tot dat het water is opgewarmd. Wel zo’n lekker idee, toch?
Heb je vragen over een bepaald type jacuzzi of nieuwsgierig naar alle modellen bubbelbaden in onze showroom? Kan dan gezellig langs en laat je inspireren door alle mogelijkheden!